1. Mennyibe kerülnek az oldalunkon látható ékszerek?

Kifejezetten oka van annak, hogy nem publikálunk árakat az oldalunkon, mivel egyedi, kézzel előállított ékszereket gyártunk, melyek megrendelés alapján, méretre készülnek.

Árképzésünk tehát az alábbiakból áll össze:

az anyagköltségből, mely függ az ékszer méreteitől (a behozott törtarany az elkészített ékszer súlyából levonásra kerül, így megspórolható az anyagár);
a felhasznált ékkövek vagy igazgyöngyök árából (már amennyiben igény van rájuk),
a munkadíjból, mely viszont nem függ az elkészült ékszer súlyától. Ez azért is alakult így, mert a legtöbb pár, aki minket tisztel meg bizalmával, nagyon sok esetben teljesen egyedi elképzeléssel jön hozzánk, vagy az oldalunkon látottakat egy „kicsit másként szeretné". Nálunk az elkészült ékszerek, szinte minden esetben a közös gondolkodás végeredményei, a gyűrűk felépítése, szélessége, ékköveinek száma, minősége, mind-mind az ügyfél elképzeléseinek megfelelően alakítható.

2. Milyen finomságú, hány karátos aranyból készíttessük ékszereinket?

Sokszor megfogalmazott kérdés, hogy hány karátos aranyból készüljön el a karikagyűrű. Jó tudni, hogy az ékszerkészítés kapcsán mindig ötvözetekről beszélünk. A 18 karátos aranynak magasabb az aranytartalma (750 ezrelék) a 14 karátossal szemben (585 ezrelék), ezért inkább alkalmi ékszerek készítésére használjuk, mivel nagyon puha és sérülékeny, ezért gyorsan kopik, így mindennapi viseletre inkább a 14 karátos aranyat javasoljuk. Tekintve hogy gyűrűinket a kezünkön viseljük, ezért leginkább ez az ékszer van kitéve a fizikai behatásoknak, így célszerűbb a keményebb, azaz a 14 karátos ötvözetet választani.

3. Mi a különbség a fényes, a matt, és a durva megmunkálású felületek között?

Mindannyian azt szeretnénk, hogy a kiválasztott gyűrű pár minél tovább eredeti, szépségében pompázzon. Szép kontrasztot ad a fényes és a matt felület egymás mellet az ékszeren, különösen ha színeikben is különválnak egymástól. Tudnunk kell azonban, hogy a mattírozott felületek idővel kifényesednek, míg a tükörfényes ékszerek is óhatatlanul karcossá válnak a viselés során. Az említett felület-megmunkálási eljárások, (így a mattírozás, a polírozás) bármikor felújíthatóak. A Schrank Ékszerstúdióban készült ékszerekre 2 évig díjmentesen vállaljuk ügyfeleinknek a felületi felújítást. 

4. Mi a különbség a karikagyűrű és a jegygyűrű között, illetve melyiket melyik kézen viseljük?

A lánykérés megelőzi az esküvőt, ezt hívjuk eljegyzésnek. Az esemény ékszere az aranyból vagy platinából készült jegygyűrű, mely többnyire egyköves, briliánssal foglalt kivitelben készül. A jegygyűrűt a vőlegény készítteti menyasszonyának.

A karikagyűrű pedig a páros ékszer, az összetartozás jelképe, ebből kifolyólag célszerű olyan modellt választani, mely nem nyitott hanem zárt, s bár lehet szögletes vagy karika formájú, fontos a folyamatosság, hiszen érzelmeink folyamatosságának szimbóluma.

Hogy melyik gyűrűt melyik kezünkön hordjuk, erről meglehetősen megoszlanak a vélemények, s a különböző hagyományok különbözőképpen vélekednek erről. Én úgy gondolom, hogy mindenki azon a kezén hordja, ahol számára ez kényelmes érzés, de jó tudni hogy két kezünk azonos ujjai különböző méretűek, ezért cserélgetni valószínűleg nem fogjuk tudni a gyűrűt.

5. Milyen törtarany használható alapanyagként?

Függetlenül attól, hogy milyen színű és finomságú (azaz színaranytartalmú) tört aranyat hoz be a megrendelő, az elkészült ékszer lehet bármilyen színű és finomságú. Ennek az a magyarázata, hogy a törtarany összeolvasztásra kerül, arról készül egy finomságvizsgálat, majd a színarany kinyerése, amit aztán az ügyfél által kívánt színűre és finomságúra ötvözünk újra.

6. Mire érdemes figyelni az ékszer viselésekor?

Az ékszer nemesfém dísztárgy, egy komoly eszmei és anyagi érték, ezért mindenképpen óvni kell. Érdemes kézmosásnál, fürdésnél és nem utolsó sorban a házimunka során minden esetben levenni, mert a tisztálkodáshoz használt vegyszerek szappanok, tusfürdők, testápolók olyan parafineket, zsírokat tartalmaznak, amik megtelepednek az apró fémbordákban, főleg az ékkövek alatt, és azok elvesztik oly szép fényüket, „tűzüket”. A különféle szivacsok, kefék ráadásul össze is karcolják a nemesfémet. Jó tanács az ékszerviseléssel kapcsolatban, hogy a nemesfémek ugyan nem oxidálódnak, nem lépnek kémiai reakcióba a környezetükkel, viszont az ötvöző anyaguk igen, így bizonyos gyógyvizek elszínezhetik őket. Mindenképpen tanácsos gyógyfürdők, uszodák látogatásakor az értékmegőrzőre bízni ékszereinket, már csak azért is, mert a legtöbben pont az ilyen helyeken veszítik el őket.

Tekintve, hogy a nemesfémek puha sérülékeny anyagok, pakolásnál, cipekedésnél nem biztos hogy szükséges viselnünk azokat, már csak azért sem, mert akár balesetveszélyesek is lehetnek!

Reméljük sok praktikus tanáccsal, tudnivalóval tudtunk hozzájárulni ahhoz, hogy bővebb ismereteik legyenek az ékszerekről, és azok viseléséről. Amennyiben további kérdésük merülne fel, kérem írják meg e-mailben, vagy hívjanak minket telefonon, igyekszünk minden részletről a legbővebb tájékoztatást nyújtani.

Kérjük, kattinson az Önt érdeklő kérdésre!